Waarom

  • Om vrijheid

Wij vinden het verschrikkelijk om varkens in stallen te zien. Dat het anders kan, bewijzen wij op een heel leuke manier. Kijk snel bij onze activiteiten en geniet mee!

  • Om voedselverspilling tegen te gaan.

Het meeste voedsel wordt verspild onder huishoudens. Dit “afval” kunnen we laten verteren tot compost maar we kunnen het ook laten verteren door ….. varkens! Wij zien afval dus als grondstof. We krijgen daar vlees voor terug! Upcycling noemen we dat. Van iets waardeloos, afval, iets waardevols maken. Kijk snel op de pagina “Hoe” en zie hoe ook jij eenvoudig en op een leuke manier bij kunt dragen.

  • Om de footprint van vlees te verkleinen

Door “afval” te voeren en een klein percentage geproduceerd varkensvoer,  besparen we energie en kostbaar landbouwgrond. Zodoende blijft er meer grond over om voedsel op te verbouwen voor humane consumptie en dat is wenselijk want er zijn nog steeds zo’n 800 miljoen hongerende mensen op aarde. Door in de EU, de varkens onze voedselresten te geven kunnen we wereldwijd 1.8 miljoen hectare aan landbouwgrond besparen. Een gebied zo groot als Duitsland! Maar liefst 1/3 van al het ijsvrije land op de wereld wordt gebruikt om veevoeding op te verbouwen. Het Amazone gebied heeft ernstig te lijden onder de sojateelt waarvoor massaal eeuwenoude bomen worden gekapt om maar niet te spreken van fauna en flora dat dreigt uit te sterven.

Nederland is één van de grootste soja- afnemers. Wil je meer weten over de milieu-impact van de veehouderij dan is  de documentaire Cowspiracy beslist een eye-opener.

Bij deze nodigen wij de (lokale) overheid en politiek Den Haag van harte uit om onderdeel uit te maken van deze simpele oplossing. Met deze campagne willen we tevens onder de aandacht brengen dat de overheid het voeren van swill ( keuken- en tafelresten van huishoudens en restaurants) weer moet heroverwegen als voedselbron voor landbouwdieren.

Zo zouden we idealiter met ons eetbaar afval dienen om te gaan. Swill, voedselresten geven aan landbouwdieren is EU wijd verboden maar zou weer moeten worden geherintroduceerd.